ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins : OncoDNA en myNEO werken samen om de kracht van mRNA Therapie te ontgrendelen

Mélanie Moxhet

April 7, 2021

PRESS-RELEASE

Beide bedrijven zullen hun geavanceerde technologieën combineren om een geïndividualiseerd vaccin aan te bieden aan patiënten zonder behandeling opties

OncoDNA en myNEO, uitblinkend in de AI-gedreven identificatie van doelwitten binnen de immuno-oncologie , zijn verheugd om vandaag een nieuwe samenwerking aan te kondigen die een revolutie teweeg zal brengen in de kankerzorg. De twee bedrijven zijn overeengekomen om hun technologieën te combineren en zo de productie mogelijk te maken van gepersonaliseerde vaccins voor patiënten die geen behandelingsopties meer hebben.

Door de wereldwijde gezondheidscrisis is het onderzoek en de kennis van mRNA-therapieën sneller dan ooit tevoren gegroeid. De technologie heeft zijn waarde bewezen en de COVID-19 mRNA vaccins hebben aanzienlijke enthousiasme aangewakkerd voor het gebruik van mRNA in het ontwikkelen van therapieën voor de meest dodelijke ziektes ter wereld. In de oncologie kunnen gepersonaliseerde vaccins helpen kanker te bestrijden door heel selectief het immuun systeem te activeren. Inderdaad, deze vaccins kunnen het lichaam leren om tumor-specifieke moleculen (neoantigenen), geproduceerd door de kanker cellen, te herkennen en te bestrijden. Op deze manier wordt de patiënt specifiek beschermd tegen zijn individuele kanker. mRNA is één van de meest veelbelovende technologieën die kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van deze gepersonaliseerde kanker vaccins omdat het veilig, snel en flexibel kan worden geproduceerd.

OncoDNA en myNEO zullen hun sequencing en bioinformatica technologieën benutten voor de identificatie en selectie van de meest effectieve neoantigenen voor elke individuele patiënt afzonderlijk. Terwijl OncoDNA volledige genoom- en volledige transcriptoom sequencing zal uitvoeren, zal myNEO de geavanceerde interpretatie van deze gegevens afhandelen en het meest optimale vaccin construct ontwerpen voor maximaal klinisch voordeel.

Het project belooft patiënten te begeleiden met een volledig gepersonaliseerd traject. De patiënten die in aanraking komen zullen niet alleen een op maat gemaakt vaccin ontvangen, maar zullen ook gepersonaliseerd opgevolgd worden via het monitoren van circulerend DNA van de tumor na de behandeling. Met OncoFOLLOW™ (vloeibare biopsie) zal OncoDNA de respons van de patiënt en de evolutie van de kanker zeer nauwlettend opvolgen en eventueel hervalling vroeg kunnen detecteren.

OncoDNA is enthousiast om met myNEO aan dit ambitieus project te beginnen. We staan aan de eerste linie op het gebied van innovatie, en de uitdagingen die voor ons liggen zijn enorm. Samen zullen we werken aan een wereld waarin patiënten met een moeilijk behandelbare ziekte de mogelijkheid krijgen om hun eigen, gepersonaliseerde elixir te ontwerpen. Het kan jaren duren voordat deze technologie werkelijkheid wordt. Echter, huidige testen op patiënten die niet reageren op bestaande therapieën tonen zeer veelbelovende resultaten”, zegt Jean-Pol Detiffe, Chief Strategy & Innovation Officer en oprichter van OncoDNA.

Vanaf dag 1, is het myNEO’s missie geweest om de kracht van immunotherapie te ontgrendelen via diepe analyse van het genoom samen met het bepalen van het immuun profiel van tumoren,” beschrijft Cedric Bogaert, mede-oprichter en CEO van myNEO. “Momenteel, wordt onze technologie gebruikt door biotech en farma partners voor het design van opkomende therapieën in de immune-oncologie. Dit project brengt onze ambitie een stap verder en stelt ons in staat om OncoDNA's uitgebreide netwerk van clinici en patiënten rechtstreeks te laten profiteren van deze diepgaande genomische en immuun profilering . Zo heeft dit project een groot potentieel om geïndividualiseerde immuuntherapieën toegankelijker te maken voor patiënten."

OncoDNA en myNEO onderzoeken momenteel partnerships met biofarmaceutische bedrijven die in staat zijn de productie kant van het project te dragen.

Over OncoDNA

OncoDNA is een theranostisch en genomisch bedrijf met gerenommeerde expertise in precisie geneeskunde . Het bedrijf biedt uitgebreide testen aan van kanker biomarkers (DNA, RNA en eiwitten) op vaste en vloeibare biopsieën, evenals NGS-gegevensinterpretatiediensten aan oncologen, onderzoeksinstituten en biofarmaceutische bedrijven over de hele wereld. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in België, en de twee entiteiten - IntegraGen, een bedrijf gespecialiseerd in de analyse van het menselijk genoom en Biosequence - hebben hun hoofdkantoor in respectievelijk Frankrijk en Spanje. De groep heeft ca. 115 medewerkers in 9 landen, werkt met een internationaal netwerk van 35 distributeurs en werkt samen met twee geaccrediteerde laboratoria, één gevestigd in Europa en één in de VS. Bezoek voor meer informatie www.oncodna.com en contacteer ons op LinkedIn , Facebook of Twitter.

Over myNEO

myNEO (Gent, België) ontwikkelde een platform dat genomisch-geïnformeerde therapie-ontdekking mogelijk maakt in de belangrijkste domeinen van oncologie en immunologie. De data-gestuurde ImmunoEngine identificeert de meest effectieve doelwitten (epitopen) voor elke kankerpatiënt, uniek gepresenteerd op de tumorcellen en in staat om het immuunsysteem van een patiënt te reactiveren, wat leidt tot eliminatie van de kankercellen. Het platform maakt het mogelijk om doelen te identificeren, zelfs in moeilijk te behandelen tumoren met een koud/laag gemuteerd profiel. Evenzo heeft het bedrijf zijn technologie toegepast om immunogene sequenties bij infectieziekten te identificeren, die in staat zijn om populaties met sterke brede immuun responsen te beschermen. myNEO is een van de bedrijven die eind 2018 voortkwamen uit het Novalis biotech incubator fonds, opgericht door twee toonaangevende ondernemers die al bekend staan om verschillende successen in de biotech-industrie : Wim Van Criekinge, professor computationele biologie aan de UGent, en jeugdvriend Jan Van den Berghe . Voor meer informatie naar www.myneo.me of contacteer ons op via Linkedin.

Media contacten

Fiona Demol, Head of Marketing, OncoDNA (+32 495 51 91 30)

Lien Lybaert, Alliance Manager, myNEO (+32 472 82 27 63)